Seutuluotsi

Turun seudun kunnissa tehtiin digiloikka – Seutuluotsi-sovellus rikkoo rajoja

Seutuluotsi-sovellus on otettu käyttöön Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa. Käyttäjille maksuton Seutuluotsi rikkoo niin kunta- kuin sektorirajoja, sillä se kokoaa yhteen kolmen kunnan paikallistiedot, palvelut ja ajankohtaiset asiat. Sovellus auttaa erityisesti uusia asukkaita kotoutumaan, mutta tarjoaa myös mielenkiintoista sisältöä pidempään alueella asuneille. Sovelluksen voi ottaa käyttöön osoitteesta seutuluotsi.fi pe 11.8.2023 alkaen.

Sovellus on toteutettu yhteistyössä Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten kuntien sekä muuttajien digitaalisiin palveluihin erikoistuneen CYF Digitalin kanssa. Toteutuksen pohjana on edellisvuonna Vakka-Suomessa julkaistu ja valtakunnallisesti palkittu Mobiililuotsi-sovellus.

“Haluamme tarjota asukkaillemme mahdollisimman kätevän tavan ottaa kunnan asiat haltuun ja nykyään se tapahtuu mobiilisti. Seutuluotsin avulla voimme tuoda myös entistä paremmin esiin paikallisten yritysten palveluita ja esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia. Joskus sopivin palvelu löytyy naapurikunnan puolelta ja  siksi halusimme kaikki kunnat samaan sovellukseen.”, kertoo Maskun elinvoimapäällikkö Lauri Hyttinen.

Sovellus otetaan käyttöön osoitteesta seutuluotsi.fi, eli käyttäjä ei tarvitse sovelluskauppoja. Sovellusta voi myös käyttää puhelimen selaimessa. Se on käyttäjille ilmainen ja mainosvapaa. Seutuluotsia voi käyttää ilman rekisteröitymistä, mutta rekisteröityneet käyttäjät saavat suosituksia sisällöistä oman elämäntilanteen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella. Sovellus on käytettävissä suomeksi ja englanniksi. Ukrainan kielellä on tarjolla suppeampi versio.

Seutuluotsi on toteutettu Turun Seudun Kehitys Oy:n hankerahoituksella ja Masku, Mynämäki ja Nousiainen toimivat pilottikuntina. Seuraavassa vaiheessa myös muut Turun seudun kunnat voivat tulla siihen mukaan. Tällöin yhdestä sovelluksesta löytyisi koko seudun tarjonta kerralla. Sovellusta on tarkoitus kehittää eteenpäin, joten käyttäjien palaute on erittäin tervetullutta!

Seutuluotsi hyödyntää avointa dataa

Seutuluotsi hyödyntää useita avoimen datan lähteitä ja ensimmäiset kokeilut tekoälyn hyödyntämisestäkin on jo tehty. Tavoitteena on myös joukkoistaa sisällöntuotantoa paikallisille, jotka tuntevat kotiseutunsa parhaiten.

“Lähtökohtamme kehityksessä on ollut, että automatisoimme mahdollisimman paljon sisältöjä, hyödynnämme avointa dataa ja kannustamme paikallisia sisällöntuontantoon. Jos sovelluksesta esimerkiksi puuttuu jokin paikallinen yritys, sen voi lisätä kaikille avoimeen karttapalvelu Open Street Mapiin. Oman yhdistyksen taas voi lisätä valtakunnalliseen Lähellä.fi yhdistystietokantaan. Näistä lähteistä haetaan tietoja myös Seutuluotsiin.”

Lisätietoja antavat:

Lauri Hyttinen, elinvoimapäällikkö | Maskun kunta
lauri.hyttinen@masku.fi | 044 738 8338

Susanna Lahtinen, CEO | CYF Digital
susanna@cyf.fi | 040 705 1991

CYF Digital on turkulainen kuntamarkkinoinnin ja kotoutumisen asiantuntijayritys, joka toteuttaa digitaalisia palveluita, tutkimuksia ja markkinointikampanjoita näiden teemojen parissa. CYF Digital on julkaissut myös asuinalueiden hakukoneen Know Your Hoods sekä eurooppalaisen yliopistosovelluksen My Mobile Tutor.