Nuoret tutustuivat erilaisiin harrastuksiin 5G:n ja virtuaalitodellisuuden avulla

Turussa testattiin, voisiko uudella teknologialla madaltaa nuoren kynnystä aloittaa harrastus. Joukko turkulaisia yläkoululaisia pääsi tutustumaan jalkapalloon, joukkuevoimisteluun ja teatteriin 360-virtuaalimaailmojen avulla.

Turun kaupungin tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi ainakin yksi harrastus. Aina uuden harrastuksen aloittaminen ei kuitenkaan ole helppoa, etenkään vähän myöhemmällä nuoruusiällä. Harrastuksesta voi innostua helpommin, jos siihen, harrastetiloihin, ohjaajiin ja muihin harrastajiin pääsee tutustumaan ennalta, samalla jännityskin vähenee.

Turun kaupunki, Elisa ja Choose Your Future järjestivät yhteistyössä VR-kokeilun nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Turussa. Nuoriso pääsi kokeilemaan, millaista erilaisia lajeja olisi harrastaa.

Elisan 5G-verkko oli kokeilussa tärkeässä roolissa, koska sen kapasiteetti riittää tiedostokooltaan raskaiden VR-maailmojen katsomiseen verkon yli. Näin VR-kuva on äärimmäisen hyvälaatuinen ja kokemus mahdollisimman todentuntuinen.

– Tässä yhteiskokeilussa sovelletaan palvelumuotoilua sen ideaalin mukaisesti, asiakkaan näkökulmasta. Nuoret ovat vahvasti kehittämisessä mukana. Näin lopputuote on mahdollisimman lähellä sitä, mitä nuoret itse kaipaavat, kertoo projektipäällikkö Mari Kontio Turun kaupungilta.

Turun kaupungin ja Elisan kolmivuotinen 5G-kumppanuusohjelma tukee Smart and Wise Turku -hanketta. Ohjelma keskittyy 5G-teknologian tuomiin mahdollisuuksiin kaupungin erilaisissa toiminnoissa ja palveluissa – muun muassa liikenteessä, liikkumisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

 – Turun kaupungin ja alueen yritysten kanssa on toteutettu jo lukuisia 5G-pilotteja joulurauhan julistuksen droonikuvauksesta 5G-kahvilaan ja vastaaviin VR-kokeiluihin eri ikäryhmille. Tulemme laajentamaan 5G-verkkomme peittoa Turussa entisestään, jotta sen hyödyistä pääsevät nauttimaan mahdollisimman monet tahot niin kotitalouksissa kuin yrityksissä, toteaa Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.

Kokeilussa hyödynnettiin Elisan 5G-mobiiliverkkoa ja Choose Your Futuren toteuttamaa VR-kokemusta. Turku on yksi Suomen ensimmäisistä 5G-kaupungeista, ja kaupunki on esimerkkinä myös muille Pohjoismaille.

–  Tavoitteemme on hyödyntää uutta teknologiaa siten, että voimme edesauttaa ihmisten aitoja kohtaamisia ja opastusta palveluiden äärelle. Esittelemällä nuorille harrastuksia virtuaalimaailman avulla, voimme madaltaa kynnystä kokeilla uusia lajeja. Parhaimmillaan nuoret löytävät uuden tavan toteuttaa itseään ja saavat uusia kavereita, kertoo Choose Your Futuren toimitusjohtaja Susanna Lahtinen.

 

Lisätietoja:

Turun kaupunki, Tarja Vuorinen, kehittämispäällikkö, Ennakointi- ja innovaatiopalvelut
p. 040 190 2058, tarja.vuorinen@turku.fi

Elisa Oyj, Juha Laukkanen, Länsi-Suomen aluejohtaja, p. 050 5068149, juha.laukkanen@elisa.fi

Choose Your Future, Susanna Lahtinen, toimitusjohtaja, p. 040 705 1991, susanna@cyf.fi

 

Smart and Wise Turku -kärkihanke toteuttaa Turun kaupunkistrategiaa 2029. Kärkihankkeessa yhdistyvät hiilineutraaliustavoite ja Smart City -konsepti.  Konseptissa luodaan uusia digitalisaatiota ja dataa hyödyntäviä toimintamalleja ja ratkaisuja, joilla parannetaan kaupunkilaisten hyvinvointia ja lisätään kaupungin elinvoimaa. Hanke sisältää kuusi painopistealuetta: Hiilineutraalius ja resurssiviisaus, Asiakkuuksien ja palveluiden hallinta, Turvallisuus, Kaupunkisuunnittelu, Liikenne ja liikkuminen sekä Syrjäytymisen ehkäisy. Lisätietoja www.turku.fi/smart-and-wise, Twitterissä @Turkukaupunki, #smartandwise

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,2 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, vuonna 2018 liikevaihtomme oli 1,83 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 800. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Choose Your Future (CYF) aloitti toimintansa turvapaikanhakijoiden kotoutumista avustavana vapaaehtoishankkeena vuonna 2015. CYF jatkaa työtään yrityksenä tavoitteenaan auttaa ensisijaisesti muuttajia löytämään oman paikkansa uudessa yhteisössään. Yrityksen pääpalvelu on asuinalueiden hakukone Know Your Hoods (hoods.fi). Lisäksi CYF tarjoaa kotoutumista edistäville tahoille työpajoja, palvelumuotoilua ja digitaalisten palveluiden kehitysprojekteja. Lisätietoja hoods.fi ja cyf.fi. Facebookissa ja Instagramissa @knowyourhoods ja Twitterissä @CYF_Digital.

Lue tiedote Turun kaupungin mediatiedotteista.