Muuttajille julkaistaan oma asuinalueiden hakukone Know Your Hoods

Kesä on useimmille meistä lomien aikaa, mutta samalla moni harkitsee muuttoa toiseen kaupunkiin joko opiskelujen tai uuden työpaikan takia. Turkulainen palkittu start-up yritys Choose Your Future julkaisee Know Your Hoods – asuinalueiden hakukone -palvelun 11.7.2019 osoitteessa hoods.fi. Know Your Hoods auttaa muuttajia etsimään itselleen parhaan paikan asua ja samalla innostaa kaupunkilaisia tutustumaan oman kotikaupunkinsa monipuolisiin asuinalueisiin ja niiden toinen toistaan mielenkiintoisempiin tarinoihin. Nyt julkaistavassa beta-versiossa on mukana 20 erityisesti opiskelijoiden suosiossa olevaa asuinaluetta Turusta. Kesän aikana julkaistaan lisää asuinalueita, minkä jälkeen palvelu laajenee muihinkin kuntiin.

Palvelun ensimmäinen beta-versio on kehitetty Varsinais-Suomen liiton organisoiman Lounais-Suomen yhteisen Töihin tänne -konseptin yhteydessä. Palvelun kansainvälistä ulottuvuutta on kehitetty yhteistyössä Turku Science Park Oy:n koordinoiman Talent Turun osana ja myös Turun yliopisto on osallistunut palvelun kehitykseen Open DaaS -hankkeen kautta. Kun Know Your Hoods nkee päivänvalon, on jatkokehitys Choose Your Futuren vastuulla.

– Know Your Hoods auttaa muuttoa harkitsevaa miettimään, mikä kunta ja asuinalue sopisi parhaiten juuri hänen tarpeisiinsa. Meille käyttäjä on keskiössä, eli hän valitsee itselleen tärkeimmät hakuehdot: mitä palveluja pitää olla lähellä, millaisessa ympäristössä haluaa asua ja mikä on sopiva hintataso. Tämän jälkeen palvelu ehdottaa parhaiten sopivia asuinalueita ja käyttäjä pääsee tutustumaan alueisiin ja niiden todellisten asukkaiden tarinoihin. Know Your Hoodsissa hyödynnetään useita avoimia data-aineistoja, joiden avulla kuvataan asuinalueiden ominaispiirteitä, kertoo palvelua kehittävän Choose Your Future -yrityksen toimitusjohtaja, Susanna Lahtinen.

– Olemme kiertäneet kevään aikana Turun Kaupunginosaviikkojen tapahtumia ja keränneet talteen kaupunkilaisten omia tarinoita. On ollut ilahduttavaa huomata, miten innoissaan kaupunkilaiset ja asukasyhdistykset ovat olleet todella tulevasta palvelusta. Muuttajien ohella toivomme, että turkulaiset ja Turussa vierailevat matkailijat tutustuisivat Turun kiehtoviin alueisiin ensin Know Your Hoodsissa ja lähtisivät sitten retkeilemään lähialueille. Itse olen palvelun rakentamisen aikana ihastunut esimerkiksi vehreään Runosmäkeen, Pääskyvuoren tunnelmaan ja monien asuinalueiden värikkäisiin puutaloihin, jatkaa Susanna Lahtinen.

Know Your Hoodsin kehitys pohjautuu tutkimustietoon

Choose Your Future on turkulainen, kotoutumisen digitaalisia ratkaisuja tarjoava yritys, joka on aiemmin voittanut muun muassa Facebookin järjestämän kotoutumista edistävän haasteen vuonna 2016 ja toteuttanut Turun yliopiston uusille opiskelijoille suunnatun My mobile tutor -sovelluksen.  Know Your Hoods -palvelun konsepti voitti Varsinais-Suomen liiton järjestämän innovaatiokilpailun, jossa haettiin alueen vetovoimaisuutta edistäviä ratkaisuja.

Sovelluksen kehitystyön pohjaksi toteutettiin laaja tutkimus syksyllä 2018. Tutkimukseen osallistui noin 400 Lounais-Suomeen muuttanutta tai muuttoa harkitsevaa henkilöä. Tutkimuksemme avulla selvitettiin muuttopäätökseen vaikuttavia tekijöitä ja tiedonhakua sekä tyytyväisyyttä suomalaisten ja kansainvälisten muuttajien keskuudessa. Muuttopäätöksen tueksi toivottiin lisätietoa erityisesti asukkaiden kokemuksista, palveluista, kaupoista, julkisesta liikenteestä, kaavoituksesta sekä turvallisuudesta ja melutasosta.

– Erityisesti meitä ilahdutti se, että 78 % vastaajista oli tyytyväisiä muuttopäätökseensä Lounais-Suomeen muuttamisesta! Alueen kuntien yhteisenä tavoitteena on nimittäin kehittää Lounais-Suomesta paras paikka asua ja tehdä työtä, kommentoi Töihin tänne -konseptin koordinoinnista vastaavan Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen.

Yli 50 % tutkimukseen vastanneista harkitsi muuttoa eri kuntien välillä. Yksi keskeisistä syistä Know Your Hoods -palvelun kehitykselle oli juuri se, että muuttajat joutuvat nyt hakemaan tiedon erikseen jokaisen kunnan nettisivuilta ja muista lähteistä.  Varsinkin pienempiä kuntia ei välttämättä edes tunneta nimeltä ja siten ne saattavat jäädä harkinnan ulkopuolelle, vaikka sopisivat täydellisesti muuttajan tarpeisiin. Tutkimus osoitti, että muuttajat hakevat yllättävän vähän tietoa kuntien omilta nettisivuilta (vain 20 %), sillä niiden koetaan palvelevan ensisijaisesti kuntalaisia. Näin ollen juuri muuttajille suunnatulle ja monta kuntaa yhteen kokoavalle palvelulle on olemassa tutkitusti aito tarve.

Tutustu palveluun osoitteessa hoods.fi.

 

Lisätiedot:

Know Your Hoods -palvelun kehittäminen
Toimitusjohtaja Susanna Lahtinen
Choose Your Future
040 705 1991
susanna[at]cyf.fi
hoods.fi

Töihin tänne -konsepti
Edunvalvontajohtaja Janne Virtanen
Varsinais-Suomen liitto
040 583 6950
janne.virtanen[at]varsinais-suomi.fi